Treceți la conținutul principal

[Cugetarea săptămânii] Cum să nu cheltui inutil pe perioada Reducerilor


Am scris Reduceri cu R mare pentru simplul fapt că pentru mine Reducerile sunt o sărbătoare. E singura perioada din an în care îți e permis să te comporți ca o nebună, ba mai mult, dacă nu o faci, nu ai șanse de supraviețuire. 
Anul trecut îmi promiteam să nu mai aleg cantitatea în locul calității și să nu-mi mai cumpăr chestii de care nu prea am nevoie doar pentru că sunt ieftine. Anul trecut am dat-o în bară cel mai tare la capitolul ăsta, cumpărându-mi chestii care nu se potrivesc stilului meu și care încă așteaptă lumina zilei, în dulap. Așa că, în anul 2014 mi-am făcut o strategie. Am 5 sfaturi pentru tine, dacă ești greu de stăvilit în magazine în perioada reducerilor, dar ai cam vrea să fii! (unele cam prostești, altele cam nu).

  •  Dacă vrei să nu cheltui deloc, cel mai simplu e să nici nu probezi. Pentru că dacă probezi și îți place, o să fie greu să renunți. Ca să nu probezi, alege o frizura complicată care se va face varză o dată ce îți tragi o bluza pe cap. Sau niste ghete cu închizători complicate, sau niște pantofi care întră al dracului de greu în picior. Poți opta și pentru o tinuță cu multe straturi pe care te asigur că îți va veni greu să o tot îmbraci și dezbraci.
  • În momentul în care totuși ai găsit ceva de la care nu-ți mai poți lua gândul, gândește-te la cel puțin 3 outfit-uri pe care le-ai putea crea cu piesa respectivă. Dacă nu le găsești într-o perioada scurtă de timp, cel mai probabil nu o să poți integra piesa în garderobă. Dacă are o croială ciudată, probează piesa cu alte articole din magazine care seamană cu ce ai tu în garderobă să vezi daca ținuta imaginată ar funcționa.
  • Dacă ești genul de persoană care merge singură de obicei la shopping și cumpără tot ce vede, alege să mergi cu cineva, îți va tempera deciziile și vei primi mereu o a doua opinie; dacă de obicei mergi însoțită, alege să dai o raită singură și vezi ce îți atrage cu adevărat atenția.
  •  Ai încredere în semne. Adică, dacă nu-ți găsești mărimea potrivită, renunță, chiar dacă prețul e de vis. Nu o să-ți faci prea curând timp să duci L-ul la strâmtat și nici nu o să slabești în timp record să încapi într-o mărime mai mică. Gândește-te la tine ca la o mică sfântă pentru că decizia ta o să fericească pe altcineva care o să-și găsească mărimea și o să chiar poarte piesa respectivă.
  • Cel mai sigur mod de a nu cheltui aiurea, e să-ți iei la tine doar suma pe ești dispusă să o cheltui. Simplu și de efect. Lasă cardul acasă și stabilește-ți de acasă bugetul. Astfel, nu numai că nu o să cheltui în neștire, impulsiv, dar vei fi și mult mai atentă la ce îti cumperi și în final vei alege doar piesele de care ai cu adevărat nevoie în locul celor care sunt mofturi sau chilipiruri.
Pentru mine au funcționat, astfel m-am ales cu o bomber jacket pe care mi-o doream de un an, o pereche de pantaloni cu talie înaltă până la glezne și o bluză cu print 3D. Și atât! (insert proud grin here)