Treceți la conținutul principal

[RANDOM] 5 pasi pentru a fi (mai) eco friendly

 Sursa foto, Ilustratie Mihoki


 Da, stiu, e un subiect trendy, ceea ce pe mine chiar ma bucura, e un pas inainte. Nu sunt vreo specialista in domeniu dar e o preocupare din viata mea pe care o iau in serios si pe care vreau sa o impartasesc. M-am autoeducat in acest sens si m-am documentat destul de mult pe subiect, asa ca here goes:

1. Colectarea selectiva. E pasul cel mai firesc in acest demers sic el mai usor de pus in practica. Stiu ca pare dificil la inceput mai ales daca nu dispui de mult spatiu; eu insa am gasit solutii, Auchan si Ikea comercializeaza niste cosuri de gunoi slim care incap in mastile de chiuveta ale bucatariilor de apartament la marele fix. Au incaput 3 pentru menajer, plastic + metal si hartie. Mari bautori de bere fiind, cel mai probabil vom inlocui cel de hartie cu cel pentru sticle, iar pentru hartie sunt optiuni simpatice pe la toate magazinele sub forma unor cosuri mari de hartie de amplasat in birou.

2. Reducerea consumului de plastic. Nici metalul si sticla nu sunt mai eco friendly, dar cantitatile de plastic chiar au atins cote alarmante. De exemplu, cand am inceput sa colectez selectiv, am fost socata de cat de des se umple cosul pentru plastic in raport cu celelalte. Cam de 3 ori mai repede, sa fiu mai precisa. Nu este de ajuns sa colectam selectiv, ceea ce e oricum foarte bine, important este sa incercam sa si reducem pe cat posibil deseurile care nu sunt biodegradabile.

3. Cumpara doar lucrurile de care ai nevoie / ti le doresti cu adevarat. Daca esti pasionat(a) de moda/ beauty etc trebuie sa fii puternic(a) la faza asta, e foarte greu. Suntem bombardati efectiv cu reclame, unboxinguri, prezentari si le cam vrem pe toate. Optiunile de retur sunt foarte ok ca principiu dar mi se pare ca a cam scapat de sub control treaba pentru ca ajungem sa cumparam lucruri atat de impulsiv incat stim ca le vom returna inainte sa ajunga la noi. Sau numai eu patesc asta? Incerc sa ma educ in acest sens, pentru ca ma gandesc ce risipa de resurse presupune un retur (si daca ne gandim doar la cantitatea de plastic si carton din ambalaje) si mai ales ca ajungem sa nu mai pretuim nimic din ce ne cumparam.

4. Testeaza cosmeticele cu mostre inainte de achizitionare. Stiu ca par cool toate unboxingurile astea promovate pe insta, pentru mine e ca un film horror cand ma gandesc ca probabil 70% expira si ajung la gunoi. Adica oricat de pasionata de beauty ai fi, nu ai cum sa testezi 5 produse de acelasi tip,  pe zi. E tentant, stiu, sa le tot testam dar cum ar fi sa apelam la mostrele pe care le pun la dispozitie magazinele specializate inainte de achizitionare? Poate nu ni se potrivesc, poate nu sunt ce ne-am asteptat, si degeaba zic influencerele ca sunt faine , poate pentru tine chiar nu functioneaza. Plus ca e o modalitate de a economisi bani, ceea ce cred ca nu e de refuzat!

5. Reutilizeaza cat de multi poti. Nu ma refer neaparat la haine, ci la lucrurile din jurul nostru. Daca tot dispunem de atata plastic si sticla si metal, macar sa le folosim sa stim ca a meritat sa fie produse. Nu, nu este un semn de saracie sau zgarcenie, este pur si simplu un principiu de a folosi cat de mult poti resursele pe care le ai. Ai achizitionat pungi de plastic pentru cumparaturi? Le poti folosi pe post de saci de gunoi pentru deseurile de plastic, pungile de cadou pe care nu le mai refolosesti pe post de saci de gunoi pentru hartie si multe alte idei.